De knie:

De knie is een gewricht in de vorm van een scharnierverbinding in het menselijk been, dat het scheenbeen en kuitbeen verbindt met het dijbeen. Deze verbinding wordt aan de voorkant beschermd door de knieschijf.

 

Blessures:

Jumpers knee: Jumpers knee is de engelse benaming voor springersknie, maar aangezien jumpers knee de gangbare term is geworden voor deze sportblessure zal deze term hier gehanteerd worden. Jumpersknee is een  overbelastings-blessure van de kniepees. Voral bij sporten met snelle, korte bewegingen treedt deze blessure op. 

Een slimme behandeling hiervoor is door naar de fysiotherapeut te gaan.

 

 

 

Versleten knie: In de knie komen de uiteinden van de botten in het bovenbeen en het onderbeen samen. De uiteinden van deze botten zijn bekleed met kraakbeen. Als het kraakbeen van het gewrichtsoppervlak beschadigd raakt, is er sprake van slijtage of  arthrose. De pijn van een versleten knie kan op verschillende plekken in de knie gevoeld worden, en meestal het sterkst tijdens wandelen of traplopen, terwijl fietsen vaak nog redelijk probleemloos gaat. Meestal beginnen de klachten geleidelijk.

Het is een van de meest voorkomende knieblessures. 

Hier is niet echt een behandeling voor! Ook is het slim om hiervoor advies te vragen aan uw fysiotherapeut.

 

Kruisband blessure: In de knie zitten een aantal kruisbanden die het kniegewricht ondersteunen. Ze verbinden onderbeen, bovenbeen, en het tussenliggende kraakbeen. De meeste kruisband blessures ontstaan aan de belangrijkste van deze banden, de voorste kruisband. Deze zorgt samen met andere kruisbanden, spieren en de beide meniscussen voor samenhang en stabiliteit van de knie.

Vooral sporten waarbij veel plotselinge, draaiende bewegingen worden gemaakt zijn verantwoordelijk voor deze blessure.

Hiervoor zou u naar de fysiotherapeut moeten gaan. En als ze gescheurd zijn zou u door verwezen kunnen worden naar de chirurg.

 

 

Kraakbeen blessure: 

Kraakbeen blessures zijn typische knieblessures. Het is een soort glad en veerkrachtig weefsel dat zorgt dat de structuren in de knie soepel langs elkaar kunnen bewegen. Kraakbeen komt ook op andere plekken in het lichaam voor, maar het kraakbeen in de knie moet zo veel krachten opvangen dat blessures hierin snel voorkomen.

Kraakbeenletsel kan zowel geleidelijk optreden, door bv artrose of slijtage.